23 Kasım 2017 Perşembe

ÖZGÜRLÜK




      Türk Dil Kurumuna göre Özgürlük; "Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şarta bağlı olmama durumu, serbestî. " olarak tanımlanmıştır.
   Toplumsal bir varlık olan biz insanlar, yaşamsal kalitenin, özgürlüklerin derecesi ile özdeşleştiğini düşünür veya savunuruz. Yani insanlar özgür olmayı daha kaliteli ve huzurlu yaşamak için isterler. 
      Tanımda da bahsedildiği üzere kısıtlamadan, zorlamadan, bağımsız düşünmekten ve davranmaktan uzak olmak isterler. Aslında bu haklı bir istektir mizacımız gereği.
     Hal böyleyken bu özgür olma isteği yanında bir de inanç durumu söz konusudur. Bizler  yani  yaradılış gerçeğine  inanmış olanlar, inançları gereği hayatları boyunca maruz kaldığı veya mecbur olduğu bir yaşam şekilleri vardır. 
Nedir bunlar? Anlıyoruz ki bu, biz inananlar için hiç şüphesiz Yaratıcının Emir ve Yasaklarıdır. 
      Şayet inanıyorsak Yaratıcının emirlerine ve yasaklarına uymak gibi bir sorumluluğumuz ve yükümlülüğümüz vardır.  Hatta bunlar, gerçek mutluluğa ve huzura ermek için emirden ziyade Yaratıcı tarafından tavsiye niteliğinde olup baskıcı değildir. Bu emir ve yasaklar insanlar arasından seçilmişler (Peygamberler) tarafından sadece tebliğ edilmiştir,  ve hiçbir zaman zorlayıcı olmamıştır. Her ne kadar zorlayıcı ve baskıcı olmasa da inanmışlar için bu bir EMİR' dir. İnanmışlar için özgürlük kısıtlı bir kavram haline gelmiştir.
  Evet, bu durum özgürlük kavramı ile çelişmektedir aslında. Bir tarafta özgürlük, bir serbesti olarak kabul edilse de diğer tarafta inanç konusu emir ve yasaklara uyma zorunluluğu getirir ve bizi sorumlu ve bağımlı kılar.

   Bu kapsamda insanlar inanç konusunda zorlanmamış ve ÖZGÜR bırakılmıştır. Özgürlüğün gerçek manada varlığı sadece bu durumda karşımıza çıkar ve Emir-Yasaklar-Özgürlük çelişkisinde bir çıkış kapısı oluşturur.

   İnsanların inanç konusunda özgür bırakılması  ve bu konuda birbirlerine saygı göstermesi, belki de yüzyıllar boyunca barışın ve huzurun tesisinde bir kilit unsur olmuştur...

 " İnsanoğlu özgürlüğe yazgılıdır; çünkü, bir kere dünyaya atıldıktan sonra yaptığı her şeyden sorumludur." J.P. SARTRE



     Sevgi ve İnanç ile

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder